Sıkça Sorulan Sorular

Denklik işlemi, yurt içinde milletlerarası ilköğretim ve ortaöğretim düzeyindeki özel öğretim kurumları ile yurt dışındaki ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarından alınan karne, transkript, öğrenim belgesi, sertifika, ayrılma belgesi, süresi içinde sunulmuş geçici mezuniyet belgesi ve diploma gibi belgelerin asıllarının Türkiye’deki karşılığının belgelendirilmesi işlemidir.

Denklik başvurusu, edenklik.meb.gov.tr web adresi üzerinden çevrim içi ikametgâhının veya kayıt hakkı kazandığı/kayıtlı olduğu üniversitenin bulunduğu ilin herhangi bir denklik merkezine yapılır.

Denklik merkezleri, yurt dışında eğitim müşavirliği veya ataşeliklerde, yurt içinde ise il millî eğitim müdürlükleri ve Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığınca belirlenen ilçe millî eğitim müdürlüklerinde denklik iş ve işlemlerinin yürütüldüğü birimlerde bulunmaktadır.

Yurt içinde 152, yurt dışında 79, toplamda ise 231 denklik merkezi bulunmaktadır.

Yurt içinde ; Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı ,Mavi kart, yabancı misyon kimlik kartı, yabancı misyon aile üyesi kimlik kartı, çalışma belgesi, ikamet izni belgesi, geçici koruma belgesi, göçmen belgesi, uluslararası koruma başvuru sahibi kimlik belgesi, uluslararası koruma statü sahibi kimlik belgesi, vatansız kişi kimlik belgesi. Yurt dışında; Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı ,Mavi kart,pasaport veya kimlik belgesi.

Ders yılı içinde öğrenim belgesi olmadan gelen öğrencinin, eğitim-öğretimden uzak kalmaması için hangi ülke, okul ve sınıfta okuduğuna dair velisinin yazılı beyanı doğrultusunda geçici olarak okula devamı sağlanır. Ancak veliden öğrencinin öğrenim belgelerini üç ay içinde getirmesi istenir.

18 yaşından küçük olanlar ebeveynlerinden birisinin vasıtasıyla, 18 yaşından büyük olanların ise şahsen başvuru yapması gerekmektedir.

Başvuru sahibi 18 yaşından küçükse kendisinin ve ebeveyninin kimlik fotokopileri, pasaportu ve pasaportunun ilgili ülkeden çıkış sayfalarının fotokopileri, yurtiçi giriş ve çıkışlarını gösteren emniyet müdürlüğünden veya e-devletten alacağı hudut kapıları giriş çıkış belgesi, varsa apostilli diploması, transkriptleri, ıslak imzalı başvuru formu, ilgili denklik merkezinde belge diline vakıf bir personel bulunmaması halinde öğrenim belgelerin noter onaylı Türkçe tercümelerinin e-denklik sistemine yüklenmesi gerekmektedir.

Öğrenim belgelerinin/transkriptlerin öğrenime devam edilen okul tarafından imzalı ve mühürlü olması gerekmektedir.

Karnelerinde bir üst sınıfa geçip geçmedikleri belirtilmeyen öğrencilerden, bir üst sınıfa geçtiklerine dair belge istenir, istenen belgeyi getirmeyenlere mevcut belgedeki sınıf seviyesine uygun denklik belgesi düzenlenir.

Denklik işlemi, söz konusu belgelerin asıllarının zayi olması veya bulunmaması hâlinde öğrencinin öğrenim gördüğü okul müdürlüğünden/belgenin aslını düzenleyen kurumdan aldığı, aslına uygunluğu okul müdürlüğü/belgenin aslını düzenleyen kurum tarafından ve ilgili ülkenin eğitim bakanlığından onaylanmış apostile üye ülkelerde apostil onaylı, apostil olmadığı durumlarda ilgili ülkenin büyükelçiliği onaylı suret ve fotokopiler ile de yapılabilir.

Yurt dışında öğrenim belgelerine yapılan tercümeler, ilgili ülkedeki Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçilikler/Konsolosluklar tarafından onaylanması halinde kabul edilmektedir.

Apostil, bir belgenin gerçekliğinin tasdik edilerek başka bir ülkede yasal olarak kullanılmasını sağlayan bir belge onay sistemidir.

Lise mezuniyeti sağlayan belgelere yapılması gerekmektedir.

Fotokopi belge üzerine yapılan Apostil onayının geçerli olabilmesi için diplomanın fotokopisine yetkili makamlarca “Aslı Gibidir” onayının ya da kaşesinin yapılması gerekmektedir.

Lise kademesine ait, okul tarafından imzalı ve mühürlü transkriptlerin öğretim yıllarına göre e-Denklik sistemine ayrı ayrı yüklenmesi gerekmektedir.

Uluslararası geçerliliği olan belgelerin Apostil, Apostil olmadığı durumlarda eğitim bakanlığı, dışişleri bakanlığı ya da büyükelçilik onaylı olması zorunludur.

Vekâletname ile başvuru kabul edilmemektedir. Ancak yurtdışında ilgili ülkede eğitim müşavirliğimizin bulunmaması halinde vekâletname ile yurtiçinde başvuru kabul edilmektedir. Yurtiçinde 18 yaşından büyük olup yükseköğretim kaydı için yapılan denklik başvurularında kişinin şahsen başvurusu esastır. 18 yaşından küçük olanlar velisi veya vasisi ile başvuru yapabilir. Bu durumda başvuru formunun veli tarafından doldurulması ve velinin kimlik belgesinin de yüklenmesi gerekmektedir.

18 yaşından küçüklerin, velilerinin soyadı öğrenciden farklı olduğunda ilgili ülkenin büyükelçiliğinden öğrencinin nüfus kayıt belgesi/doğum belgesi alınarak e-Denklik sistemine yüklenmesi gerekmektedir.

Yurt dışından alınan belgede ad/soyad/doğum tarihi/ülke uyuşmazlığı ile ilgili değişiklik yapılmış ise yetkili makamlarca düzeltilmesi veya buna dair resmî bir belge (isim denklik belgesi, evlilik cüzdanı, nüfus kayıt örneği gibi) ibraz edilmesi halinde denklik işlemi yapılabilir.

e-Denklik modülünün kullanıma açılmasından önce düzenlenen denklik belgesinin zayi olması hâlinde, denklik merkezine başvuru üzerine belgenin onaylı bir örneği ilgiliye elden teslim edilir veya kişinin dilekçesinde beyan ettiği adrese posta ile gönderilir. e-Denklik modülünün kullanıma başlamasından sonra (2020 yılı) çevrimiçi başvuru sorgulama sayfasından kişiye düzenlenen denklik belgesine erişim sağlanabilmektedir.

Velilerin okul müdürlüklerine verecekleri dilekçe ile çocuklarının denklik belgelerinde belirtilen sınıfın bir alt sınıfına alınmasını istemeleri hâlinde, bu istek okul müdürlüğünce yerine getirilir.

Türkiye Cumhuriyeti tarafından yurt dışında açılan okullar ile 17/6/2016 tarihli ve 6721 sayılı Türkiye Maarif Vakfı Kanununa göre yurt dışında faaliyet gösteren okullardan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığına bağlı resmî ve özel okullardan gelen öğrencilerin öğrenim belgeleri ile öğrenim kademesinin tamamını Türk programı ve haftalık ders çizelgesi uygulayan Milletlerarası İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumlarında tamamlayan öğrenciler denklik işlemine tabi tutulmaz.

Yurt dışındaki uluslararası okullardan mezun durumda olanlardan okulun bulunduğu/ bağlı olduğu ülkenin eğitim bakanlığından yükseköğretime geçiş yapabileceğine dair belge istenir.

Seviye tespit sınavının Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğünce e-Sınav merkezlerinde yapılması esastır. Ortaokul 5-8'inci sınıflara devam etmek isteyen öğrenciler için yapılacak olan seviye tespit sınavı Millî Eğitim Bakanlığı Açık Öğretim Ortaokulu sınav sorularından, ortaöğretim kurumlarına devam etmek isteyen öğrenciler için yapılacak olan seviye tespit sınavı Millî Eğitim Bakanlığı Açık Öğretim Lisesi sınav sorularından oluşturulur.

Türkçe ve Türk dili ve edebiyatı derslerinden başarılı olunması kaydıyla sınavdaki derslerden alınan puanların aritmetik ortalamasının ilköğretimde 50 puan ve ortaöğretimde 50 puan olması durumunda kişiler başarılı sayılacaklardır.

Denklik başvurusunun çevrim içi yapıldığı edenklik.meb.gov.tr web adresi üzerindeki Başvuru Sorgulama sayfasından denklik başvuru sonucu izlenebilmektedir.